27 Nisan 2015 Pazartesi

Pekmez Kan Yapar Mı?

Anneler pekmezi çok sever... 6. aydan itibaren itina ile bebeğin her yediğine katılır; kahvaltısına, meyvesine, muhallebisine. Aslına bakarsanız faydalı olan her şeyi abartarak vermek huyumuzdur, ceviz faydalı diye her gün verilir, buğday ruşeyminin faydalı olduğu duyulur her gün verilmek istenir ve daha nicesi...



Sırf basında faydalı olduğu sıkça dile geliyor diye bazı şeylerin bebeklere abartılarak verilmesine karşıyım. Bu yazımda pekmez üzerinde duracağım. Kan yaptığı gerekçesi ile bebeklere fazla miktarda pekmez veriliyor ama yüksek şeker içeriğinden dolayı daha çok bebeğin iştahını kapatıp daha besleyici gıdaları almasını engelliyor.

Pekmezin basitçe nasıl yapıldığından başlayalım; Pekmez, üzüm, incir, keçiboynuzu, dut gibi sulu-tatlı meyvelerin ezilerek uzun süre kaynatılması ile üretilen Anadolu'ya özgü geleneksel bir şuruptur. Meyvelerin suyu çıkarıldıktan sonra asitliğini düzenlemek ve durultmak için pekmez toprağı eklenir. Bu işlemden sonra bulanıklığa neden olan maddeler çökelir ve şıra, kaynatılmak üzere ayrılır.

Pekmez, yapıldığı meyveye de bağlı olarak yüksek oranda potasyum kalsiyum demir gibi mineralleri içerir. Yüksek oranda şeker içerdiği için verdiği enerji fazladır. Şeker içeriğinin çoğu glikoz ve fruktoz gibi basit şekerlerden oluşur.

Pekmez iyi bir demir kaynağı değildir, içerdiği az miktarda demir ise "HEM olmayan" demirdir. HEM demir, HEM olmayan demire göre vücutta daha iyi absoblanır ve et, yumurta gibi hayvansal gıdalarda daha çok bulunur.



HEM olmayan demir ise daha çok bitkisel kaynaklardan gelir, vücutta yüksek oranda emilemez.

Ayrıca pekmezdeki kalsiyum neredeyse içindeki demirin 100 katı kadardır. Kalsiyumun demir emilimini azalttığını artık bilmeyen yoktur.

Bu da bizi şu noktaya getiriyor; 6. aydan sonra bebeğinize pekmezi kan yapıyor diye vermeyin. Bazen bazı gıdaları tatlandırmak için çok az pekmez kullanabilirsiniz ama abartmaya hiç gerek yok. Bebeğinizi demir bakımından desteklemek için 7. aydan sonra haftada 3 kez çorbalarına kırmızı et katabilirsiniz, gün aşırı kahvaltısına yumurta sarısı katabilirsiniz. Onun öncesinde zaten anne sütünden gerekli demiri yeteri kadar alacaktır.

Yetişkinler ve 3 yaşından büyük çocuklar için pekmez hem enerji hem kalsiyum, potasyum gibi mineraller bakımından faydalı ve enerji kaynağıdır, ancak belirttiğim gibi 6. ayındaki bir bebek için pekmezi aburcubur sayabiliriz.




HEM demir kaynakları;          

Kırmızı et         : 7. ay
Yumurta sarısı :  7. ay                                                             
Tavuk eti          : 8. ay
Balık                :  8. ay
Ciğer                :  3 yaş sonrası



Not:Süte tatlandırmak için pekmez katmaktan korkmayın; Sütteki kalsiyum demir emilimini azaltıyor ama pekmezdeki demir zaten çok iyi emilen bir demir değil. Ama et yemeği yanında yoğurt tüketmeyin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder