17 Nisan 2015 Cuma

Gaz Sancısı ve Hafifletmenin Yolları

Küçük bebeğinizin gülüşü, anlamlı bir bakışı, sizi fark etmesi gibi gaz sancıları da gelişim bir parçası aslına bakarsanız.

Evet biliyorum güzel ve tatlı bir süreç değil ama sindirim sistemi henüz çok iyi gelişmediği için bazı besinleri tolere edemiyor ve özellikle bağırsaklarında oluşan gaz onu rahatsız ediyor çünkü dışarı çıkarmakta zorlanıyor.

Unutmayın bütün bebeklerde gaz oluşabilir; yalnız bazı bebeklerde daha fazla gaz olur veya oluşan gazı atabilmekte daha çok zorlanırlar.

Yeni doğan bebeklerin bağırsak florasında genelde yeteri kadar faydalı bakteri bulunmaz, bununla beraber bağırsak hareketleri ve bu hareketlerin ritimleri de henüz düzenli değildir. Gaz oluşumu ve sancısının da genelde bundan kaynaklandığı düşünülür.

Bebeğinizin Gaz Sancılarını Hafifletmenin Yolları

Emziren bir anne iseniz beslenmenize dikkat edin: Bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da baklagiller gibi bazı gaz yapan gıdalardan tüketildiğinde bebeğinizde gaz sancısına neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Bu nedenle çok gazlı bir bebeği olan anne; çiğ soğan - sarımsak, bulgur, kuru fasulye, nohut, lahana, karnabahar, turp gibi gaz yapan yiyeceklerden kaçınmalı. Bunlar yanında süt tüketimi de bebekte gaza neden olabilir.

Bebeğinizin bulunduğu odanın sıcaklığı sabit olsun: Odadaki sıcak - soğuk hava değişimleri bebeğinizin gaz sancılarını tetikleyebilir. Bu yüzden sıcaktan soğuğa veya soğuktan sıcağa ani bir geçiş olmamasına dikkat etmelisiniz, Sıcaklığın 20 - 21 derece civarında sabit kalması yeterlidir.

Bebeğinizin gazını henüz midesindeyken çıkarın: Bebekler meme veya biberon emerken hava da yutabilirler. Yuttukları hava midedeyken çıkarılmazsa bağırsaklara iner ve bebeğin bağırsaklarındaki gazı çıkarması daha zor olacağı için gaz sancılarına neden olabilir. Bebeğinizi besledikten sonra omzunuza alıp narince sırtını sıvazlayarak gazını çıkarmasını sağlayın.



Ilık Banyolar: Özellikle geceleri yaşanan gaz sancılarından muzdaripseniz her gün yapacağınız ılık bir banyo bebeğinizi oldukça rahatlatacaktır.

Gaz Sancısı Yaşayan Bebeğinizi Rahatlamak ve Oyalamak için; 

Elektrik süpürgesi veya fön makinesi açarak bu sesleri dinletebilirsiniz. Bu sesler anne karnındaki seslere benzediği için bebeğinizi rahatlatacaktır.

Gaz sancısı yaşayan bebekler ritmik hareketlerden hoşlanırlar. Bebeğinizi arabasına koyup ileri geri hareketler yapabilir, kucağınıza alarak pışpışlayıp dolaştırarak ninni söyleyebilirsiniz. Hiç bir şekilde durmuyorsa, aracınız varsa biraz araba ile dolaştırmayı da deneyebilirsiniz.

Gaz sancısı çeken bebeğinize sıcaklık uygulaması iyi gelecektir; küçük, temiz bir havluyu ütü ile biraz ısıtarak bebeğinizin giysisinin üzerinden karnına koyarak miniğinizi rahatlatabilirsiniz.

Formül süt kullanıyorsanız; doktorunuza danışarak gazlı bebeklere özel bir ürün önermesini isteyebilirsiniz.

Yukarıdaki önerileri denemenize rağmen bebeğinizin ağlamaları kesilmediyse bebeğinizin kolik veya farklı bir sıkıntısı olabilir bu durumda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin sevgili anneler. .





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder