29 Mayıs 2018 Salı

Keçi Sütü Anne Sütüne Yakın Mı?

Kabul etmeliyiz ki aklımıza gelip yerleşmiş, doğru olduğunu sandığımız fakat aslında yanlış olan bir çok bilgi var. Örneğin toplumun geniş bir kesimi pekmezin kan yaptığını, keçi sütünün anne sütüne yakın olduğunu veya kelle paça çorbasının kırığa çıkığa iyi geldiğini düşünüyor :)

Daha önce bir yazımda pekmezin aslında kan yapmayan bir gıda olduğunu ayrıntıları ile anlatmıştım o yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

Ben biraz da keçi sütünden bahsetmek istiyorum.



Öncelikle bilimsel adı Capra aegagrus hircus olan  keçilerin 4 ayaklı otobur bir hayvan olduğunu hatırlayalım :) Gebelik süresi 150 gün olan keçilerin yaşam ömrü ise yaklaşık 15-18 yıl kadardır. Keçi yavruları 2,5 - 4 kilo arası doğar ve hayatlarının sadece ilk 3 haftası annelerinin sütü ile beslenirler, daha sonra süt ile beraber yem (ek gıda) yemeye başlarlar.


 9 aylık hamilelik süresinden sonra dünyaya gelen insan yavrusu ise yaşamının ilk 6 ayı sadece anne sütü ile beslenmek zorunda olan, yaklaşık 1 yıl sonra yürümeye başlayan, sindirim sistemi ile her şeyi ile keçi yavrusundan çok farklı bir organizmadır.

Sadece bu mantık ile, doğa bize her canlının sütünün -memeden çıktığı hali ile- sadece kendi yavrusuna özel olduğunu anlatıyor.

Ama sadece bununla kalmayalım bir de anne sütü ile keçi sütü besin değerlerini yakın plana alalım ve küçük bir karşılaştırma yapalım hatta tabloya bir de inek sütünü ekleyelim ki keçi sütü anne sütüne yakın mı sorusunun cevabını biraz daha net görelim.


Keçi sütü anne sütüne yakın mı yukarıdaki tabloda biraz daha net gördük bence.

Peki bu bilgilerden yola çıkarak 1 yaştan önce bebeklere keçi sütü vermenin zararları nedir?

       Keçi sütü bebeğin ideal beslenmesi için uygun değildir.
       Vit A-C-D-B12 değerleri düşüktür  ve  bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaz.
       Folik asit ve Demir içerğinin düşük olması anemiye neden olur.
       Keçi sütü, anne sütüne göre daha fazla doymuş yağ içerir
      Protein, Fosfor, kalsiyum , sodyum, potasyum değerleri çok yüksek olduğu için böbrek solüt yükünü artırır. Bebeğin böbreklerine aşırı yük bindirir.

Anne sütü olmadığında lütfen bebeklerinizi keçi sütü ile beslemeyin, keçi ve inek sütünün 1 yaştan önce bebeklere kesinlikle zararlı olduğunu unutmayın.

28 Mayıs 2018 Pazartesi

Bebeklere Neden 1 Yaştan Önce Bal Verilmez?

Bal besleyici içeriği ve tadı ile insanlık tarihinde kuşkusuz çok önemli yer tutmuş, hala da tutuyor. Eski yıllardan beri bal hem ilaç hem de gıda olarak kullanılmış, Her derde deva balın faydaları malum hepimizin dilinde. Fakat 1 yaştan önce bebeklere bal verilmesi asla önerilmiyor. Peki neden?


Doğanın ve sevgili bal arılarının bize armağanı olan balda clostridium botulinum adı verilen bir bakteri sporunun bulunma riski vardır. Yetişkinlerin bağışıklık sistemi yeteri kadar gelişmiş olduğu için sindirim sistemlerindeki faydalı bakteriler sayesinde bu bakteri sporları gelişmeye fırsat bulamaz.

1 yaş altı bebeklerde ise bağışıklık henüz yeteri kadar gelişmemiştir. Bakteri sporu küçük bir bebeğin vücudunda gelişme gösterebilir, bu durumda özellikle küçük bebekler için çok riskli olan botulizm hastalığına sebep olur.

Bakteri sporları sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle siz evde balı pişirilen gıdalara katarak pişirseniz dahi yine de içinde bakteri sporu kalabilir.

Peki nasıl oluyor da tahıllı kaşık mamalarında bal olabiliyor?

1 yaştan önce bal yasakken, içinde bal bulunup 6 ay üstü bebeklere önerilen ballı kaşık mamaları kafanızda soru işareti yaratıyor olabilir.

Bebek ürünlerinde kullanılan bal önce bakteri sporlarının dayanamayacağı yükseklikte bir sıcaklıkta işlem görerek sterilize ediliyor. Bebek ürünlerine bu sterilize edilmiş, bakeri sporlarından arındırılmış bal konuyor. Bu sayede yukarıda bahsettiğim riskten korkmadan ballı ek gıdaları bebeklere verebiliyoruz.