Bal besleyici içeriği ve tadı ile insanlık tarihinde kuşkusuz çok önemli yer tutmuş, hala da tutuyor. Eski yıllardan beri bal hem ilaç hem de gıda olarak kullanılmış, Her derde deva balın faydaları malum hepimizin dilinde. Fakat 1 yaştan önce bebeklere bal verilmesi asla önerilmiyor. Peki neden?
Doğanın ve sevgili bal arılarının bize armağanı olan balda clostridium botulinum adı verilen bir bakteri sporunun bulunma riski vardır. Yetişkinlerin bağışıklık sistemi yeteri kadar gelişmiş olduğu için sindirim sistemlerindeki faydalı bakteriler sayesinde bu bakteri sporları gelişmeye fırsat bulamaz.
1 yaş altı bebeklerde ise bağışıklık henüz yeteri kadar gelişmemiştir. Bakteri sporu küçük bir bebeğin vücudunda gelişme gösterebilir, bu durumda özellikle küçük bebekler için çok riskli olan botulizm hastalığına sebep olur.
Bakteri sporları sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle siz evde balı pişirilen gıdalara katarak pişirseniz dahi yine de içinde bakteri sporu kalabilir.
Peki nasıl oluyor da tahıllı kaşık mamalarında bal olabiliyor?
1 yaştan önce bal yasakken, içinde bal bulunup 6 ay üstü bebeklere önerilen ballı kaşık mamaları kafanızda soru işareti yaratıyor olabilir.
Bebek ürünlerinde kullanılan bal önce bakteri sporlarının dayanamayacağı yükseklikte bir sıcaklıkta işlem görerek sterilize ediliyor. Bebek ürünlerine bu sterilize edilmiş, bakeri sporlarından arındırılmış bal konuyor. Bu sayede yukarıda bahsettiğim riskten korkmadan ballı ek gıdaları bebeklere verebiliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder