Annelerden sıkça duyarız bebeklerine hazır kavanoz mamaları veya kaşık mamaları yedirmek istemediklerini. Genelde bu tarz gıdaları evde hazırlayadak daha doğal ve katkısız bir gıda verdiklerini düşünürler hatta kimi zaman bebeğine kavanoz veya kaşık mama verenleri suçlarlar.
Peki gerçekten kavanoz&kaşık mamaları katkılı mı? Evdeki pirinçle, havuçla, irmikle hazırladıklarımız daha mı güvenli? Gelin inceleyelim.
Paketli de olsa bebek için bir ürün üretiyorsanız bebek gıdaları standartlarına tabi olmuş oluyorsunuz ve bu kurallara uymak zorundasınız. Öncelikle Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğine göre bebek ve küçük çocuk ek gıdalarında koruyucu katkı ve renklendirici kullanmak yasak.
Firmalar bu kurallara uymadığı takdirde ciddi yaptırımları var ve bakanlık denetlemek için bu ürünleri yıllık planlarına göre raftan alıyor ve belli testlere tabi tutuyor tıpkı diğer gıdalarda olduğu gibi. Nitekim bebek ürünü üreten firmalar da izlenimlerime göre hassas bir iş yaptıklarının farkındalar ve ciddi sonuçları olacağını bilen hiç bir büyük firma ucuz toplara girerek bebek sağlığını hiçe sayamayacaktır. Saysa bile kontroller sırasında ortaya çıktığını hepimiz haberlerden takip ediyoruz.
Buraya kadar her şey tamam, bebekler için üretilen gıdalar gerçek meyve-sebze ve tahıllardan oluşuyor bunu da biliyoruz. Peki evde kendimiz yaptığımız ek gıdalardan bunların ne farkı var? Neden bebekler için özel üretilmiş gıdalar daha güvenli? Asıl soru bu değil mi?
Aradaki fark tam olarak şu; evde bebek ek gıdası hazırlamak için kullandığımız pirinç, irmik, bulgur, kabak, patates, elma, armut gibi gıdalar bebek beslenmesi standartlarına tabi değil. Normal yetişkinlerin tükettiği gıda standartlarına tabi. Biz yetişkinlerin organları gelişimini tamamladığı için bazı kimyasal, mikrobiyolojik bulaşanlara karşı daha dirençliyiz fakat bebeklerin organizmaları çok daha hassas ve organları gelişimini henüz tamamlamamış. Bizim yediğimiz gıdalarda bize zararlı olmayacak miktardaki bazı bulaşanlar onlara zarar veriyor olabilir.
Biz yetişkinler için üretilen gıdalarda bazı kimyasal bulaşan limitleri bebek beslenmesi standartlarına göre daha yüksek çünkü bunlar bizim vücudumuzda bebekler kadar risk doğurmuyor.
Bunu bir örnekle açıklayalım; bakanlık rutin kontroller için marketten x marka baldo pirinç alıyor ve yine aynı marketten bir de bebekler için üretilmiş pirinçli kaşık maması alıyor. İkisinde de okratoksin (küf toksini) bakacak. Pilav yapmak için kullandığımız pirinçte 5,0 mcg/kg okratoksin kalıntısına izin varken bebekler için üretilmiş pirinçli kaşık mamasında limit tam olarak 10 kat daha az!
Yine pazarda, markette satılan sebzeler ve meyveler ömürleri gereği çok kontrol edilemiyor. Çiftçi ne kadar pestisit (tarım ilacı) kullanıyor ne kadarı domatesin, biberin üstünde kaldı bilemezken, bebekler için üretilen kavanoz ek gıdalarında standartlar gereği bunların kontrol edildiğini ve katı bebek standartlarına göre üretildiğini biliyoruz.
Örneklendirecek olursak; marketten ya da pazardan aldığınız ıspanakta en fazla 3500 mg/kg nitrata izin verilirken içinde ıspanak olan kavanoz mamasında limit tam 17 kat daha az !
Hal böyle iken henüz çok hassas olan bebeklerimize ne olduğunu bildiğimiz ve bebek standartlarına göre üretilen gıdaları vermek çok daha doğru görünüyor.
Siz ne dersiniz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder