Bir haftalık bir bebeğin mide hacminin bir kayısı büyüklüğünde olduğunu düşünürsek, bu küçük mideye kocaman faydalar doldurabilecek şeyin anne sütü olduğunu görürüz. Tabiki burada her canlının sütünün yalnızca kendi yavrusuna özel olduğunu hatırlamak gerekiyor. İşte küçük bir miktarında bile bebek için bir çok fayda barındıran anne sütü bebeklerin ilk 6 ay boyunca tek başına besinsel ihtiyacını karşılayabiliyor.
6. ay dolduktan sonra ise bebeğin yavaş yavaş ek gıdalar ile tanıştırılması hem ek besin ihtiyacını karşılamak hem de gelişiminin bir parçası olarak katı gıdalara alışması için gerekli oluyor. Ek gıdalara 6. aydan sonra geçilmesi gerektiğini sanıyorum herkes duymuştur ama ek gıdaya erken geçmenin ne gibi zararları olabileceğini sanıyorum pek bilmiyoruz ki ülkemizde ilk 6 ay bebeğini sadece anne sütü ile besleyen bebeklerin oranı sadece %1,3*. Düşünebiliyor musunuz %1,3!
Bu orandan anlıyoruz ki annelerin neredeyse hepsi bebeği 6. ayı doldurmadan ek gıdaya; yani meyve sebze püreleri, yoğurt gibi gıdalara geçiş yapıyor.
Anne sütü yetmediği için ek gıdalara geçiş ise kesinlikle çözüm değil! Patates, kabak, elma, armut püreleri maalesef anne sütünün yerini tutarak bebeğinize aynı faydayı sağlamıyor. Anne sütü yetmediğinde besin kompozisyonu anne sütü örnek alınarak üretilmiş formül sütlerden yani biberon mamalarından kullanmak gerekiyor.
Araştırmalar gösteriyor ki ek gıdaya erken geçildiğinde;
1- Bebeğiniz anne sütünden alabildiği; uygun oranda protein, karbonhidrat, dışarıdan alması zorunlu olan yağlar, prebiyotikler, nükleotidler, vitamin ve mineralleri ek gıdalardan alamıyor.
2- Henüz emme refleksi geçmemiş, ek gıdaya ve kaşıkla beslenmeye hazır olmayan bebeklerde boğulma riskleri görülüyor.
3- Ek gıdaya hazır olmayan, henüz sadece anne sütünü sindirebilme kabiliyetine sahip olan sindirim sistemi, ek gıdalarla karşılaştığında bu yiyecekleri sindiremiyor.
4- Ek gıdaya erken geçen bebeklerde ilerleyen zamanlarda gıda alerjisi riski ve diğer sağlık problemlerinin görülme sıklığı artıyor.
5- Yetersiz beslenme nedeni ile beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği görülüyor.
6. aydan sonra bile ek gıdaların sadece ara öğünler şeklinde bebeğinizin yumruğu büyüklüğünde bir öğünün en fazla 3-4 kez verilmesi gerekiyor. Bebeğin hala ağırlıklı olarak anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Bebek doymuyorsa bile ek gıda miktarını artırmak yerine formül mama takviyesi yapmak gerekiyor.
Bizim annelerimiz bizi pirinç unu ile besledi bak hiç bir şey olmadı diyenler lütfen astronot değilseniz bu dediğinizi bir daha düşünün :))) Şaka bir yana artık bir çok araştırma gösteriyor ki bebeklerin ilk 2 yaştaki beslenmeleri bütün gelecekleri üzerinde geri dönüşü olmayan bir etkiye sahip! Vücudunuzdaki yağ oranından tutun, 45 yaştan sonra kapınızı çalacak şeker, tansiyon, kalp hastalıklarına kadar her şeyin sebebi size bol bol yedirilen pirinç unları olabilir.
Siz bebeğinize bunu yapmayın!
*Unicef Türkiye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder