Sevgili anneler, 6. Aydan sonra ek gıdalara geçildiğinde bebeğinize verebileceğiniz en temel besinlerdendir yoğurt. Toprak şu an 3 yaşında 1 yaşına kadar ona aşağıda tarifini verdiğim yoğurttan vermiştik. Bir yaşa kadar inek sütü önerilmediği ve bebek beslenmesinde yetersiz olduğu için inek sütünden yapılan yoğurda kıyasla devam sütünden veya fazla varsa anne sütü ile yapılan yoğurt çok daha besleyici oluyor.
Anne sütü ile yoğurt yapılışı:
Sağdığınız 100 ml kadar anne sütünü sıcak suya oturtarak benmari usulü ısıtın yaklaşık 40-45 derece civarına geldiğinde 2 çay kaşığı kadar yoğurt ile mayalayın. Ağzını kapatıp havluya sararak 4-5 saat kadar mayalanmasını bekleyin. Bu süre sonunda yoğurdunuzu buzdolabına alarak bir gece dinlendirin, ertesi gün kullanabilirsiniz.
Devam sütü ile yoğurt yapılışı:
Devam sütü hazırlamadan önce içme suyunu 10 dk kadar kaynatın. Kaynamış suyu biberona alarak ölçün 90 ml suya 4 ölçek devam sütü koyarak çalkalayın ( yoğurt yapılırken kuru madde miktarının arttırılması için 90a 4 koyuyoruz). Bu işlemi su hala çok sıcakken yapın bu şekilde yoğurt daha iyi tutuyor. Yine hazırladığınız devam sütü sıcakken 2 çk kadar yoğurt ile mayalayın, ağzını kapatarak 4-5 saat mayalanmasını bekleyin. Daha sonra buzdolabına alarak bir gece bekletin.
Not:
Bu şekilde hazırladığınız yoğurt biraz akışkan olur, çok normal. Tatlımsı bir yoğurt tadı varsa tutmuş demektir.
Maya olarak hazır yoğurt da kullanabilirsiniz ama önce kullanacağınız kadar yoğurdu buzdolabından çıkararak 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Bu şekilde daha iyi bir mayalama özelliği kazanacak.
Buzdolabından aldığınız yoğurdu sıcak suya oturtarak ılıtıp kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder