21 Mayıs 2015 Perşembe

1 Yaş Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

1 yaş, bebeklerin artık bir çok şeyi fark ettiği, etrafına olan ilgisinin arttığı, keşfermeye çok açık olduğu bir dönemdir.

Bebeğiniz bu dönemde ayaklanmaya da başladığından dolayı içindeki keşif merakı ile her zaman yeni şeyler görmek isteyecek, hatta evinizin her yerini karıştıracak ve beslenmeye ayıracağı vaktin uzamamasını isteyecektir.

Çevreye olan ilgisi ve merakı yanında, kilo alımı ve büyümesinin ilk aylardaki kadar hızlı olmamasıyla birlikte bebeğinizin yeme isteği azalabilir. Bu dönemde bebeğinizi besleme aralıklarınız çok sık olmamalı, mutlaka acıkmasını beklemelisiniz.

1 yaş sonrasında beslenmeyi etkileyen diğer faktörlerse diş çıkarması ve 2 yaş sendromu denilen aileyle zıtlaşma eğilimi olabilir.

Normal şartlarda 1 yaştan itibaren bebeğiniz artık yine az tuzlu olmak şartı ile sizin yiyip içtiklerinizden yemeye başlayabilir.

Artık yumurtanın beyazı, bal, zeytin gibi kahvaltılıkları, evde yaptığınız yemekleri ona verebilirsiniz. Bebeğiniz sizinle birlikte sofraya oturabilir ve kendi yeme becerilerini kazanabilmesi için ona izin vermeniz gerekir.



ÖNEMLİ: 1 yaştan sonra artık her şey verilmeye başlansa da hala verilmesi önerilmeyen bazı gıdalar vardır;



Taze Bakla; küçük bebeklerde favizim denilen bir rahatsızlığa neden olma riski olduğu için 2 yaşa kadar verilmesi önerilmez.

Patlıcan; nikotin içeriğinden dolayı 2 yaşa kadar bebeklere verilmesi önerilmeyen bir sebzedir.

Bıldırcın yumurtası; küçük hacmine rağmen protein içeriği yüksek olan bir gıdadır. Aynı zamanda içeriğinde östrojen hormonu bulunması nedeniyle 2 yaşa kadar bebeklere verilmemeli ve verilmeye başlandığında da haftada en fazla 1 adet kadar bıldırcın yumurtası verilmeli.

Ciğer gibi sakatatlar; Özellikle ciğer, vücutta toksinlerin biriktiği bir organ olduğu için 3 yaşa kadar bebeklere ciğer ve diğer sakatatlardan verilmesi önerilmez.

Salam - Sosis - Sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini; 3 yaşa kadar bebeğinize vermemelisiniz.

Ayrıca besin değeri az, kalorisi yüksek olan gıdalar bebeğinizin hem iştahını kapatır hem de gelişim döneminde ihtiyacı olan besin öğelerinden yeterince alamamasına neden olur. Bu yüzden; cips, kraker, bisküvi, kek, poğaça, meyve suyu vb. gıdaları bebeğinize vermemeye özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder