15 Mayıs 2015 Cuma

6 - 12 Ay Arası Beslenme Düzeni

Anneler ek gıdaya başladıklarında neyi ne zaman vereceklerini şaşırıyorlar kimi zaman. Bazen ek gıdaları çok verip sütü ihmal edebiliyorlar bazen de hangi gıdayı hangi öğünde vereceklerini şaşırıyorlar.

Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş olan beslenme tablosunu bu yüzden sizinle de paylaşmak istiyorum.

Ek gıdaya yeni başladıysanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ile ilgili Ek Gıda Dönemi ve Püf Noktalar isimli yazımı okumanızı tavsiye ederim. Sonrasında da öğünler ve beslenme tablosu için tekrar buraya dönebilirsiniz.

6 - 9 ay arasında bebeğinizin hala anne sütüne olan ihtiyacı devam ediyor. Ek gıdalara başladıktan sonra anne sütünü ihmal etmemeye çalışın. Bu dönemde sağlık bakanlığının önerisine göre günde en az 500 ml kadar anne sütü ya da devam sütü vermek gerekiyor. Ek gıdalar ise 2-3 çay bardağını geçmeyecek şekilde olmalı. Ek gıdalar 2 çay bardağını geçtiğinde karnı onlarla doyacağı için süt alımı azalabilir.

6 - 9 Ay Beslenme Tablosu

Sabah Kahvaltı:
100 ml anne sütü veya devam sütü içersine günaşırı dönüşümlü olarak yumurta sarısı ve peynir koyun. Tatlandırmak için 1 çay kaşığı pekmez ilave edebilirsiniz. Daha doyurucu olması içinse içersine biraz tam tahıllı ekmek içi ufalayabilirsiniz.

Not: Milupanın 8 tahıllı ballı isimli bir kaşık maması var. Devam sütü ya da anne sütünün içine konarak hazırlanıyor. Ekmek içi yerine bu da kullanılabilir.



Öğle Öğünü:
Öğle öğününde bebeğinize 1 çay bardağı kadar sebze çorbası veya püresi verebilirsiniz. Lezzetli ve bol vitaminli sebze yemekleri için Tarifler etiketindeki bebek yemeklerini inceleyebilirsiniz.

Not: Sebzeler öğle öğünü için idealdir çünkü akşam öğününe kadar yeniden acıkacaktır. Çok doyurucu bir şeyler verirseniz bebeğiniz akşam öğününde beslenmek istemeyebilir.

Akşam Öğünü:
Akşam öğününde bebeğinizi gece tok tutacak şeyler verebilirsiniz. Bunun için öğlen yaptığınız çorbaya tam tahıllı ekmek içi katabilir veya tahıl bazlı kaşık mamalarından verebilirsiniz. Tahıllar lif oranları yüksek olduğu için bebeğinizin tok kalmasını sağlayacaklardır.

Not:Akşam öğününü bebeğiniz uyumadan 1,5 - 2 saat önce yapmış olun ki gece hazımsızlık yaşamasın.

Ara öğünlerde yarım çay bardağı yoğurt ve meyve püresi verebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder