4 Eylül 2015 Cuma

İlk 1000 Günde Geleceği Değiştirebilirsiniz

Bir kadının hamileliğinden başlayarak bebeğinin 2. yaşını doldurmasına kadar geçen ilk 1000 mucizevi gün, bebeğinizin geleceğini, ilerideki sağlık durumunu, hayatını şekillendirecek kadar kıymetlidir.

İlk 1000 gün boyunca bebeğinizin doğru besinleri almasını sağlamak, ihtiyacı olan sosyal ve manevi ihtiyaçlarını tatmin etmek gelecekte sadece sağlıklı bir birey değil aynı zamanda sağlıklı bir toplum oluşturmak için çok önemli.






















Peki ilk 1000 günü bu kadar değerli yapan nedir?

Günümüzde dünya genelinde küçük çocuk ölümlerinin sebepleri başında maalesef yetersiz beslenme geliyor. 2 yaş altında da yetersiz beslenme geri dönüşü olmayan ve gelecekte de devam eden sağlık sorunlarına yol açabiliyor.



-Hamilelik sırasında yetersiz beslenme bebek gelişiminde yıkıcı etkilere neden olabiliyor. Ayrıca diğer bebeklere oranla, ilerleyen zamanlarda sağlık problemlerinden etkilenme riskleri de artıyor.

-2 yaş altındaki bir bebeğin yetersiz beslenmesi ise neredeyse ölümcül olabiliyor. Eksik beslenen bebeğin bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor ve bu da onu çok hafif hastalıklardan bile etkilenir hale getirebiliyor.

Yalnız burada unutulmaması gereken şu ki, yetersiz beslenme; sadece aç kalmak değildir. Bebeğinizin doyarken ne ile doyduğu, ne ile beslendiği daha çok şey ifade ediyor. Neden mi? Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir 6 aydan küçük bir bebeğin besin ihtiyacı bir yetişkininkinden neredeyse 6 kat fazla. Bu da hacimsel olarak çok yer kaplamadığı halde içeriğinde daha fazla vitamin, mineral gibi besin değerleri bulunan bir gıda anlamına geliyor; "Anne Sütü".

İlk 1000 günde sağlıklı beslenmeye yatırım yaparak gelecekte hem bedenen hem de ruhen  daha sağlıklı, üretken bireyler yetiştirmiş olacaksınız ve geleceği anneler olarak sizler değiştireceksiniz.



Farklılığı Yaratmak İçin Neler yapılabilir?

1- Anne hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında hem kendisinin hem de bebeğinin gerekli vitamin ve mineralleri aldığından emin olmalıdır.
2- Anne sütünün desteklenmesi, yaygınlaştırılması ile birlikte ek gıdalara doğru zamanda geçilmesi ve doğru gıdaların doğru miktarlarda verilmesine dikkat edilmelidir.
3- Gelişim geriliği tespit edilen bebekler uygun takviye gıdalar ile doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Beslenme ile ilgili aşağıdaki yazıları inceleyebilirsiniz;

Bebek Beslenmesinde Doğru Bilinen Yanlışlar - 1
Ek Gıdaya Dair
6 - 12 Ay Arası Beslenme Düzeni
1 Yaş Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Bebeklere Hangi Gıda Ne Zaman Verilir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder