Öncelikle kullandığınız süt çok önemlidir. Güvenli olması açısından pastörize süt kullanabilirsiniz. Dışarıdan aldığınız süt her zaman güvenli olmayabiliyor çünkü açık süt tağşişe çok açık. İçine hidrojen peroksit katmaktan antibiyotikli sütlere kadar bir çok durumla karşılaşılabiliyor maalesef.
Vereceğim tarifi 2 lt üzerinden veriyorum. Aslında miktar çok önemli değil. Yoğurt yapmanın en kritik noktaları kaynatma süresi ve mayalama sıcaklığıdır.
Adım 1- Sütü ocağa alın. Süt 10 dk kadar kaynasın. Sütün kaynaması hem içersinde olabilecek mikroorganizmaların ölmesi hem de süt proteinlerinin denatüre olarak yoğurt olmaya daha müsait olmasını sağlar. Ayrıca iyi kaynayan sütün suyu buharlaşacağı için sütün kuru madde oranı artar ve daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
Not: Süt kaynarken dibine tutmaması ve taşmaması için temiz bir kaşıkla karıştırın.
Adım 2- Sütü ocaktan aldıktan sonra mayalama işlemini yapacağınız kaba alın. Cam kullanmanızı öneririm, dilerseniz sütü kaynattığınız tencerede bile mayalayabilirsiniz. Süt sıcaklığı 43-45 derece civarına geldiğinde yaklaşık yarım çay bardağı kadar yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz. Sütün sıcaklığının uygun olduğunu anlamak için serçe parmağınızı daldırın 3-4 sn beklediğinizde parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta olmalı. Sütün sıcaklığı uygun olduğunda mayanızın üzerine bir iki yemek kaşığı sütten alın iyice karıştırın ve sütü bu homojen karışımla mayalayın.
Not: Maya olarak kullanacağınız yoğurt hazır yoğurt ise maya olarak kullanacağınız miktarını önceden buzdolabından çıkarıp 1-2 saat kadar oda sıcaklığında bekletmiş olun. Bu sayede daha iyi bir maya özelliği kazanacaktır.
Adım 3- Mayaladığınız yoğurdun üzerini temiz bir tülbent ile örtün ve oda sıcaklığında 5 - 6 saat kadar bekletin. Ardından buzdolabına alın bir gece de buzdolabında dinlendirdikten sonra afiyetle kullanabilirsiniz. :)
İlginizi çekebilir:
Besleyici Bebek Yoğurdu Tarifi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder