8 Aralık 2015 Salı

Bebek Beslenmesinde Doğru Bilinen Yanlışlar - 2

Bebek Beslenmesinde Doğru Bilinen Yanlışlar-1 yazımda en çok yapılan hatalardan bahsetmiştim. Bu yazımı da onun devamı niteliğinde düşünebilirsiniz. Yine annelerden duyduğum bir kaç husustan bahsetmek isterim;

1-Çiğ Yumurta

Bazen anneler bebağin iyi besleneceğini düşünerek veya hasta ise hastalığına iyi geleceğini düşünerek çiğ yumurtalı tarifler hazırlıyorlar. Çiğ yumurtanın bana göre fikri bile korkunç. Hele de küçük bir bebek için.

Birincisi, yumurta salmonella denilen bir bakteri türünü yaygın olarak üzerinde bulundurur. Bu tehlikeli bir bakteridir ve hastalık sebebidir. Salmonella yüksek sıcaklıklarda öleceği için yumurta daima iyi pişirilerek tüketilmelidir. Yumurtanın işlemden önce kabuğu yıkanmalı, yumurtaya dokunduktan sonra eller de mutlaka yıkanmalıdır.

İkincisi besin değerleri ile ilgili. Tamam sebzeler ne kadar az pişerse o kadar iyidir diyoruz ama aynı şey yumurta için kesinlikle geçerli değil. Çiğ yumurtada bulunan avidin isimli bir madde yine yumurtadaki B7 vitaminini yani biyotini bağlayarak bağırsaklarda emilimini engeller. Avidin, pişirme ile inaktif hale gelir. Yani yumurtayı, pişirdiğiniz zaman daha faydalı bir hale getirmiş olursunuz.

2-Bıldırcın Yumurtası

Bıldırcın yumurtası yine çok faydalı olduğuna inanılan bir tür. Evet faydalı ama tavuk yumurtası da zaten biyolojik yararlılığı oldukça yüksek bir yumurta ve bebeğinizin beslenmesi için daha uygun.

Bıldırcın yumurtası, küçük hacmine rağmen yüksek protein içeriyor ve östrojen hormonu da içerdiği için 2 yaştan önce bebeklere bıldırcın yumurtası verilmesi önerilmiyor. 2 yaştan sonra da verilmesi çok isteniyorsa bile haftada 1 kez verilmeli.

Not: Bebeklere 1 yaştan önce yumurtanın beyazı asla verilmemeli. Sarısı ise 6. ay dolduktan sonra az miktarda başlanmalıdır.

3-Pekmezin Kan Yaptığını Düşünmek

Benim annem bir türlü inanmak istemiyor ama evet, pekmez kan yapmıyor, çünkü üzüm, dut, keçiboynuzu farketmez; pekmez demir kaynağı değildir.

Yüksek şeker oranı ile enerji vericidir; potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri bakımından zengindir ama kan yapıcı mineral olan demir bakımından zengin değildir. Ulusal gıda kompozisyon veri tabanı Türkomp'tan aldığım tablodan siz de mineral değerlerine bakabilirsiniz;

Pekmez Kan Yapar Mı? Önceden yayınladığım yazımda daha ayrıntılı açıklamaları ve kan yapıcı yiyecekleri bulabilirsiniz.


4-Beyaz Ekmek Kullanmak

Beyaz un, buğday tanesinin tohum ve kepeğinde bulunan tüm besleyici özelliklerinden yoksundur. Çünkü bunlar ayrıştırılarak üretilir. Buğday tanesinin besin değerleri soyularak üretilen undan yapılan ekmek de bebek beslenmesi için hatta yetişkinler için de çok anlamsız bir besindir. Bebek beslenmesine besinsel lif, protein, omega-6 ve mineral içeriği ile tahıllar çok önemli yer tutar ama bebeğinize beyaz ekmek vererek maalesef tahıl vermiş olmazsınız.


Bebeğiniz için ekmek kullanmanız şart değil; yemeklerine, çorbalarına pirinç, bulgur, irmik gibi tahıllar katarak tahıl almasını sağlayabilirsiniz. Ekmek kullanacağınız zaman ise mutlaka tam buğday ekmeği kullanın. Hatta tam buğday ununu alarak ekmeğinizi kendiniz bile yapabilirsiniz. Hatta bunun için ben de bir tarif hazırlamalıyım :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder