18 Ocak 2016 Pazartesi

Ev Yapımı Tam Buğday Ekmeği Tarifi

Artık beyaz ekmeğin faydalı bir şey olmadığını, hatta belli zararları olduğunu hepimiz biliyoruz. Genel olarak tam tahıl unları ile yapılan ekmeğe bir yönlenme olsa da hala en çok tüketilen ekmek beyaz ekmek oluyor. Buğday tanesinin besleyici özelliklerinden faydalanmak için tam buğday unu kullanın. Hele de bebeğiniz için lütfen beyaz ekmek kullanmayın.

Bu hafta sonu tam buğday unlu ekmeğimizi evde kendimiz yapsak nasıl olur diye düşündüm ve aşağıdaki tarifi denedim. Çok da güzel oldu, bence siz de denemelisiniz :)

Malzemeler:

  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz (bebeğiniz için yapıyorsanız tuz eklemeyebilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı toz şeker (güzelce mayalansın diye)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya

Yapılışı:

Unu karıştırma kabına alın, toz mayayı, tuzu ve şekeri de unun içersine alıp karıştırın. Daha sonra kullanacağınız suyu ılıtın. Mayaların iyi çalışması için ılık su kullanmanız daha iyi olacaktır. Suyu azar azar un karışımına ilave ederken bir yandan da elinizle hamuru yoğurmaya başlayın. Biraz nemli, çok katı olmayan bir hamur olacaktır.

ev-ekmegi


Yoğurma işlemini yaptığınız kapta hamuru toparlayın ve üzerine temiz, nemli bir bez örterek 2 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. 2 saat sonra şöyle bir iki kez daha hamuru yoğurun ve istediğiniz şekli vererek altını unladığınız fırın tepsisine koyun. Hamurun üzerini yine nemli bez ile örterek en az yarım saat de tepside dinlendirin.

Kabaran ekmeğin üzerine boydan boya bir çizik atarak 180 C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Ekmeği fırından çıkarır çıkarmaz su sürerseniz yüzeyi de parlak olacaktır.



Afiyet olsun :)

Aşağıdaki tarifler de ilginizi çekebilir:

Kıymalı Ispanak Tarifi
Sütlü Balkabağı Çorbası
Tavuklu Kereviz Çorbası
Brokoli - Kereviz Çorbası
Bebeğiniz İçin Etli Sebze Çorbası
Bol Vitaminli Brokoli Çorbası


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder