Üniversite yıllarında kefirin özel yapısını, hazırlama tekniğini ve faydalarını derslerde görmüş olsak da geçtiğimiz hafta sonuna kadar evde kefir yapmayı denemedim. Bir süredir soğuk zincirde satılan hazır kefirlerden alıyorum ama sürekli tüketilecekse evde yapmak da daha ekonomik oluyor.
Bu yazıda nasıl yapıldığından bahsetmek istiyorum.
Kefir Nasıl Mayalanır?
Ben kefir yapmak için pastörize günlük süt kullandım. UHT süttense fermente gıdalar için günlük pastörize sütler kullanmak daha iyi sonuç veriyor.
Kefir mayasını da ablamdan aldım. Kefir mayası dediğimiz siz sütü onunla mayaladıkça büyüyen; maya ve laktik asit bakterilerinin bir araya gelerek oluşturdukları, karnabahar görünümünde bir yapı. Kefir mayası ya da kültürü dediğimiz bu yapıyı siz de büyüdükçe bölüp eşe dosta verebilirsiniz. Eğer benim gibi bir yakınınızdan bulma şansınız yoksa kefir danem gibi büyük marketlerde satılan kefir mayaları mevcut bunlardan alarak kullanabilirsiniz.
Kefiri mayalarken kullanacağımız sütün sıcaklığı yaklaşık 25 derece civarında olmalı. Eğer çiğ süt kullanacaksanız mutlaka önceden kaynatmalısınız. Ben pastörize süt kullandığım için kaynatmadım.
Oda sıcaklığındaki sütü cam kaba alarak ablamdan içi süt dolu bir kabın içinde getirdiğim kefir mayasını plastik süzgeç yardımı ile ayırıp içi süt dolu kaba bıraktım.
Daha sonra cam kabın ağzını streç film ile kapatarak oda sıcaklığında mayalanmaya bıraktım. Yaklaşık 8 saat sonra sütün pıhtılaştığını ve kıvamının koyulaştığını farkedebiliyorsunuz. Bunu gözlemlediğinizde kefir olmuş demektir.
Özel probiyotikli, sağlıklı ve ferahlatıcı içeceğiniz hazır, afiyet olsun :)
Eğer sizin farklı bir yönteminiz ve püf noktalarınız varsa yorum olarak paylaşın lütfen :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder