Bu işte bir terslik var değil mi :)) Normalde marketten aldığımız paketli gıdanın bozulmadığını görüp içinde koruyucu var deyip geçiyoruz. Peki kayın validemin salçasında da mı koruyucu var?!
Az önce yemek yaparken gördüğüm salçalar bana bu yazı için ilham oldu :) Bir gıda mühendisi olarak her fırsatta gıda biliminin gücünü, bir çok paketi gıdanın asında güvenli gıda olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bu vesile ile de salça örneğini sizinle paylaşmak istiyorum.
Ev salçasında koruyucu yok, peki kayın validemin salçası nasıl bozulmazken hazır salça bozuldu?
Açıklaması basit;
Kayın validemin salçası oldukça koyulaştırılmış, suyu fazla miktarda uçurulmuş ve içine bol bol tuz konmuş. Yani küf gibi mikroorganizmalar bu salçada büyümek için yeterli su bulamamış ve gelişememiş.
Marketten aldığım salça ise çok koyu değil, ve tuzsuz. Üzerine zeytinyağı koyup hava ile temasını kesmediğim için de hemen küflenmiş.
Yani gıdayı bozan bazı etkenleri ortadan kaldırdığımızda gıda bozulmayabiliyor! Gıdaları kurutma veya konserveleyerek hava ile temasını kesme veya fermente ederek saklama yüzyıllardır gıda saklamada kullanılan yöntemlerden.
Her ambalajlı gıda sağlıklıdır demiyorum ama her ambalajlı gıda da sağlıksız değil! Unutmayalım :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder