
Anne sütü ile yoğurt yapılışı:
Sağdığınız 100 ml kadar anne sütünü sıcak suya oturtarak benmari usulü ısıtın yaklaşık 40-45 derece civarına geldiğinde 2 çay kaşığı kadar yoğurt ile mayalayın. Ağzını kapatıp havluya sararak 4-5 saat kadar mayalanmasını bekleyin. Bu süre sonunda yoğurdunuzu buzdolabına alarak bir gece dinlendirin, ertesi gün kullanabilirsiniz.
Devam sütü ile yoğurt yapılışı:
Devam sütü hazırlamadan önce içme suyunu 10 dk kadar kaynatın. Kaynamış suyu biberona alarak ölçün 90 ml suya 4 ölçek devam sütü koyarak çalkalayın ( yoğurt yapılırken kuru madde miktarının arttırılması için 90a 4 koyuyoruz). Bu işlemi su hala çok sıcakken yapın bu şekilde yoğurt daha iyi tutuyor. Yine hazırladığınız devam sütü sıcakken 2 çk kadar yoğurt ile mayalayın, ağzını kapatarak 4-5 saat mayalanmasını bekleyin. Daha sonra buzdolabına alarak bir gece bekletin.
Not:
Bu şekilde hazırladığınız yoğurt biraz akışkan olur, çok normal. Tatlımsı bir yoğurt tadı varsa tutmuş demektir.
Maya olarak hazır yoğurt da kullanabilirsiniz ama önce kullanacağınız kadar yoğurdu buzdolabından çıkararak 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Bu şekilde daha iyi bir mayalama özelliği kazanacak.
Buzdolabından aldığınız yoğurdu sıcak suya oturtarak ılıtıp kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder