5 Mayıs 2015 Salı

Uyku Eğitimi - Ağlatma Yöntemi Nedir?


Bebeği hemen almayın, bırakın ağlasın, kucağa alışmasın, kendiliğinden uyur gibi önerileri bir çok kez duymuşsunuzdur. Peki  bu öneriler gerçekten işe yarıyor mu, bebeği saatlerce yalnız bırakmak mı gerekiyor? Öyle değilse nasıl bir yol izlemek gerekiyor? 

Bu yazımda genel olarak ağlatma yöntemi altında olan bir çok metottan biri olan Ferber Yönteminden bahsedeceğim. 
Bebeğinize kendi kendine uyuma alışkanlığını kazandırmak hem sizin rahatlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından çok faydalı olacaktır. Nitekim 7 – 8. Aydan sonra artık gece beslenmesi önerilmez, bebeğin gece deliksiz; kaliteli bir uyku uyuması gerekir.
Ağlatma yöntemi basitçe; bebeğinizi rahatlatmadan önce belli periyotlarda belli süre boyunca ağlamasına izin verin demek oluyor.
Ağlatma yöntemine göre bir bebeğin kendi kendine uyuyabilmesi diğer yetenekler gibi bir yetenektir. Bebeğinize bu fırsatı verdiğiniz zaman bu yeteneğini geliştirebilecektir.
Pediatrist Richard Ferber’in Çocuklarda Uyku Sorunları ve Çözümleri  isimli kitabında açıkladığı Ferber Yöntemini denemek istiyorum diyorsanız buyurun;
Öncelikle, bebeğinizin gece boyu uyumaya psikolojik ve duygusal olarak hazır hissettiği zamanı beklemelisiniz. 6. ay civarı bu yöntemi uygulamak için uygundur. Ferber bu yöntemi uygulamak için kesin bir zaman aralığı vermiyor, burada önemli olan bebeğin buna hazır olması.
Bebeğinizin buna hazır olduğunu düşünüyorsanız denemeye başlayabilirsiniz ama bebeğiniz çok fazla direniyorsa bir kaç hafta bekleyip tekrar denemekte fayda var.
1. Adım
Bebeğiniz uykulu fakat hala uyanıkken onu beşiğine koyun.

2. Adım 
Bebeğinize iyi geceler deyin ve odadan çıkın. Bebeğiniz, siz odadan çıktığınızda ağlarsa aşağıda belirtilen süreleri de göz önünde bulundurarak onu önceden belirlediğiniz bir süre yalnız bırakın.  
3. Adım
Odaya geri dönerek bebeğinize orada olduğunuzu göstererek rahatlatın ama odada 1 veye 2 dakikadan fazla kalmayın. Işık kapalı olsun, sessiz ve yatıştırıcı konuşun. Bebeğinizi beşiğinden çıkarmayın. Uyanıksa onu ağlıyor olsa bile tekrardan yalnız bırakın.
4. Adım
Bu kez dışarıda ilkinden biraz daha uzun süre bekleyin ve içeri girerek aynı rutini tekrarlayın. Dışarı her çıkışınızda bir öncekinden daha uzun süre bekleyin, odada ise 1 veye 2 dakikadan fazla kalmayın ve hala uyanıksa yine odadan çıkarak bekleyin.
5. Adım 
Bu hareketleri siz dışarıdayken bebeğiniz uyuyana kadar tekrarlayın.
6. Adım
Bebeğiniz daha sonra yine uyanırsa tekrardan aynı rutini tekrarlayın. En az bekleme zamanınızdan başlayarak gittikçe dışarıda bekleme sürenizi maksimum bekleyeceğiniz süreye kadar kademem kademe arttırın.
7. Adım
Bir çok denemeye göre bu yöntemi uyguladığınızda bir haftaya kadar bebeğiniz kendi uyuma alışkanlığını kazanacaktır. Bebeğiniz bir kaç gece boyunca çok direnç gösteriyor ve asla uymuyorsa bir kaç hafta bekleyin ve bu yöntemi yine deneyin.
Bebeğimi Ne Kadar Süre Boyunca Yalnız Bırakabilirim?
Kitapta Ferber aşağıdaki aralıkları öneriyor.
·         İlk gece: odadan çıktığınızda ilk defasında 3 dk bekleyin, 2. Çıkışınızda 5 dk, 3. Ve sonraki çıkışlarınızda 10 dakikalık periyotlarla bekleyin.
·         İkinci gece: Beş dakika, sonra 10 dakika ve daha sonra 12 dakikalık periyotlar ile bekleyin.
·         İlerleyen her gece aralıkları uzatarak devam edin.
·         Unutmayın, bu sayılar sihirli sayılar değil kendinizi rahat hissettiğiniz ve içinize sinen süreleri kendiniz belirleyebilirsiniz ama her defasında bekleme süresini artırmalısınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder