8 Mayıs 2015 Cuma

Bebek Beslenmesinde Doğru Bilinen Yanlışlar - 1

Geleneksellikle modernlik arasında gelip geden bir toplumumuz var. Bebeğimiz için her şeyin en iyisini istiyoruz.

Her ne kadar gelişmeler takip edilse de, bebek beslenmesindeki yeniliklerle geleneksel yöntemler arasında sıkışıp kalınıyor ve kimi zaman yapılan yanlışlardan haberdar dahi olunamıyor.

Bu yazımda annelerin çok faydalı bildiği ama bilimsel olarak değerlendirdiğimiz zaman aslında o kadar da faydalı olmayan bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum.

1.Kemik Suyuna Çorba

Listemizin başını tabiki kemik suyu ve kemik suyuna yapılan çorbalar alıyor. Nereden kalma bir alışkanlık ve inanış bilemiyorum ama kemik suyunun çok faydalı, vitaminli olduğu hatta kemikleri güçlendirdiği bile düşünülüyor.

Halbuki yapılan araştırmalar gösteriyor ki kemikten veya etten suya çok az miktarda bir vitamin-mineral geçişi oluyor. Bunun aksine kemikten suya geçen daha çok yağ geçişi oluyor. Bu yağlı ve lezzetli su ile beslenen bebeklerin ise damak tadı bu yönde gelişiyor.

Kemik suyu vermektense yağsız etin kendisini iki kez çekilmiş kıyma şeklinde çorbalarına katarak verin.



2.Meyve Suyu

Evde sıktığımız meyvesuyunu hep çok sağlıklı bildik. Bol bol içtik, sıkıp çocuklarımıza verdik, hatta bebeklerimizin ilk ek gıdası yaptık.

Meyvelerin sularını sıktığımızda posasını ayırıyoruz geriye bol şekerli bir su kalmış oluyor. Bu su da C vitamini fazla olabilir ama bebeğiniz C vitaminini zaten anne sütü ya da formül sütten alabiliyor. Bu durumda meyve suyu bebeğiniz için besin değeri az ama kalorisi yüksek bir aburcubur olmaktan öteye gitmiyor.

Meyveyi sıkmadan tükettiğimizde az miktarı yetiyor, ama çok daha fazla miktarda meyvenin suyunu bir seferde tüketebiliyoruz. Bu da hem biz hem de bebeğimiz için gereksiz bir kalori olmuş oluyor. Üstelik bebeğinize meyve suyu verdiğinizde iştahının kapanmasına neden olur, vereceğiniz daha faydalı şeyleri alamaz.



3.Pirinç Unu - Nişastadan Yapılan Muhallebiler

Pirinç unu kısmen kolay sindirildiği için ek gıda geçişinde ilk verilen gıdalardan... Gelin görün ki bir bebek 2 yaşına kadar beyin gelişiminin büyük bir kısmını tamamlar ve bu dönemde ne kadar doğru beslerseniz ileride de o kadar sağlıklı olur ve pirinç unu bebeğinizin kompleks besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte değildir.

Bebekler bir yetişkinden 6 kat fazla besine ihtiyaç duyar. Pirinç unu veya nişastadan yapılan muhallebiler kalorisi yüksek fakat besin değeri az gıdalardır ve kof şişmanlığa neden olurlar.



4.Yemek Suları

Bazen anneler ek gıdaya kendi yedikleri yemeklerin suları ile başlayabiliyor. Bebeğinize yemek sularından vermemek gerektiğinin iki sebebi var:

Birincisi; kendimiz için hazırladığımız yemeklerde tuz, salça, baharat gibi bebekler için uygun olmayan bir çok içerik mevcut. İkincisi ise; tuz, salça, baharat koymasak bile yemeğin suyuna geçen vitamin ve mineraller bebeğinize yetmez. Bebeğinize özel hazırladığınız yemeklerin suyunu posasını hep beraber yedirin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder