6 Mayıs 2015 Çarşamba

Cam Rende Vitamin Kaybına Çözüm Olur Mu?

Bıçak vitaminleri öldürür, cam rende kullanın, seramik bıçak kullanın gibi şeyleri hepimiz duyuyoruz ve artık neredeyse bütün anneler, bebeklerine meyve püresi hazırlarken cam rende kullanıyor.

Peki cam rende vitamin kaybına gerçekten çözüm mü?

Bakalım;


Vitaminlerde kayıplara neden olan faktörler:

•Oksidasyon
•Isı uygulaması
•Isı uygulaması
•Metallerin katalitik etkisi
•pH
•Enzim aktivitesi
•Nem
•Işık veya iyonize radyasyon
•Bu faktörlerin çeşitli kombinasyonları

Bıçak veya metal değdiğinde vitaminler kaybolur mu? Hangi vitaminler kaybolur?

Tokofereoller ( E vitamini ) oksijene, ağır  metal tuzlarına ve ağartma ajanlarına karşı duyarlıdır.

Bakır gibi metal iyonları Tiamin (B1 bitamini) parçalanma reaksiyonlarını katalizler.

Askorbik asit ( C vitamini )gıda işleme  yöntemlerine en duyarlı vitamindir. Kolaylıkla okside olur.
Ortamda metal iyonlarının bulunması oksidasyonu hızlandırır. Gıda işleme sırasında C vitamininde oluşan kayıp gıdanın oksijene maruz kalan yüzey alanı ile ilişkilidir.

Vitaminlerde meydana gelen kayıplar çoğunlukla suya geçme, termal yıkım ve oksidasyon nedeniyle meydana gelmektedir. Metaller vitamin parçalanmasına katalitik etki gösterirler.
(Kaynak: Prof. Dr. Sibel Karakaya - Gıda işlemenin Vitaminler Üzerine Etkisi)

Vitaminlerin metallerden hangi yollarla etkilendiği yukarıda açıklandığı gibidir. Görüyoruz ki bu etkilenme metal tuzları veya ortamda bulunan metal iyonlarının etkileşime girmesi ile ilgilidir.Yani metal bıçağın vitaminleri öldürmesindeki asıl neden aslında metal olması değil. Metal bıçak kullanımında serbest halde metal iyonları veya tuzları söz konusu olmadığından vitamin kaybına neden olan etken burada bıçağın metal malzemesi olamaz.

Dilimleme ve doğrama işlemi ile taze meyve ve sebzelerin yüzey alanları dolayısıyla ve hava ile temasları artar ne kadar küçük doğrarsanız o kadar çok hava ile temas eder ve vitamin kayıpları oksidasyon yolu ile gerçekleşmiş olur. İster elinizle parçalayın ister bıçakla... Özellikle A, D, E, B1 ve C vitaminlerinin oksidasyona karşı stabiliteleri azdır.


Sonuç olarak araştırmamdan anladığım kadarıyla cam rendeden geçirdiğimiz meyveler de, benim geçen gün bim’den aldığım seramik bıçakla yaptığım salatalar da bir hevesten ötesi değil. Burada önemli olan taze meyve sebzeleri mümkün olduğunca küçük parçalara ayırmamış olmak ve en önemlisi bekletmeden tüketmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder