Bıçak vitaminleri öldürür, cam rende kullanın, seramik bıçak kullanın gibi şeyleri hepimiz duyuyoruz ve artık neredeyse bütün anneler, bebeklerine meyve püresi hazırlarken cam rende kullanıyor.
Peki cam rende vitamin kaybına gerçekten çözüm mü?
Bakalım;
•Oksidasyon
•Isı
uygulaması
•Isı
uygulaması
•Metallerin
katalitik etkisi
•pH
•Enzim
aktivitesi
•Nem
•Işık veya
iyonize radyasyon
•Bu
faktörlerin çeşitli kombinasyonları
Bıçak veya metal değdiğinde vitaminler kaybolur mu?
Hangi vitaminler kaybolur?
Tokofereoller ( E vitamini ) oksijene, ağır metal tuzlarına ve
ağartma ajanlarına karşı duyarlıdır.
Bakır gibi
metal iyonları Tiamin (B1 bitamini) parçalanma reaksiyonlarını katalizler.
Askorbik
asit ( C vitamini )gıda işleme yöntemlerine en duyarlı
vitamindir. Kolaylıkla okside olur.
Ortamda
metal iyonlarının bulunması oksidasyonu hızlandırır. Gıda işleme sırasında C
vitamininde oluşan kayıp gıdanın oksijene maruz kalan yüzey alanı ile
ilişkilidir.
Vitaminlerde
meydana gelen kayıplar çoğunlukla suya geçme, termal yıkım ve oksidasyon nedeniyle
meydana gelmektedir. Metaller vitamin parçalanmasına katalitik etki gösterirler.
(Kaynak: Prof. Dr. Sibel Karakaya - Gıda işlemenin Vitaminler
Üzerine Etkisi)
Vitaminlerin
metallerden hangi yollarla etkilendiği yukarıda açıklandığı gibidir. Görüyoruz ki bu etkilenme metal tuzları veya ortamda bulunan metal iyonlarının etkileşime
girmesi ile ilgilidir.Yani metal bıçağın vitaminleri öldürmesindeki asıl neden aslında metal olması değil. Metal bıçak
kullanımında serbest halde metal iyonları veya tuzları söz konusu olmadığından
vitamin kaybına neden olan etken burada bıçağın metal malzemesi olamaz.
Dilimleme ve
doğrama işlemi ile taze meyve ve sebzelerin yüzey alanları dolayısıyla ve hava
ile temasları artar ne kadar küçük doğrarsanız o kadar çok hava ile temas eder ve vitamin kayıpları oksidasyon
yolu ile gerçekleşmiş olur. İster elinizle parçalayın ister bıçakla... Özellikle A, D, E, B1 ve C vitaminlerinin oksidasyona karşı stabiliteleri azdır.
Sonuç olarak
araştırmamdan anladığım kadarıyla cam rendeden geçirdiğimiz meyveler de, benim
geçen gün bim’den aldığım seramik bıçakla yaptığım salatalar da bir hevesten
ötesi değil. Burada önemli olan taze
meyve sebzeleri mümkün olduğunca küçük parçalara ayırmamış olmak ve en önemlisi
bekletmeden tüketmektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder