24 Kasım 2015 Salı

Bebeğiniz Çok Mu İştahsız?

Sevgili anneler, yine kanayan bir yaraya parmak basmak istiyorum, korkulu rüyanız; iştahsızlık!


Öncelikle iştahsızlık endişesini bazen, annelik içgüdüsü ve bebeğin büyüyememesi kaygısı ile yersiz yere yaşadığınızı belirtmek isterim. Bu kaygıları besleyen iki önemli durum var;

1- Bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslama
2- Çevre baskısı

Kimimizin komşumuzun bebeği çok boğazlı, ne verilse yiyor bir de tombul tombul. Kimimizin de kaynanası, annesi sen bu çocuğu besleyemiyorsun diye dikiliveriyor. Şimdi bu iki durumu ortadan kaldırarak bebeğinizle daha kaliteli vakit geçirme zamanı, çünkü onun sadece karnın doymasına değil, ruhunun doymasına da ihtiyaç var.

Bebekler ilk 4-6 ay boyunca çok hızlı büyüyorlar, dolayısı ile çok fazla gıdaya ihtiyaçları oluyor. Sonrasında büyüme yavaşladığı için yediklerinin miktarı da azalmaya başlıyor. Bunun bilincinde olmak ve bebeklere ihtiyaçlarından fazlasını yüklemeye çalışmamak gerekiyor, çünkü bu durum annede hayal kırıklığı yaratmaktan başka bir şeye yol açmıyor.

Büyümenin yavaşlaması ilk ve en önemli neden. Kimi zamansa dişler çıkıyor diye, ya da küçük rahatsızlıklar yüzünden de bebekler beslenmeyi reddedebiliyor. Bunlar yine çok kritik dönemler. Her insan gibi bebekler de hastalık dönemlerinde yemeye isteksiz olurlar, yiyebildiği kadar vermeli, fazlası için zorlamamalısınız. İnanın bir kaç gün az yedi diye büyümesi gerilemeyecek! Ama siz onu bu dönemde zorlayacak olursanız hastalığı geçtikten sonra bile huyu değişmiş ve onu zorlayarak beslemeye başladığınız bir bebeğiniz olacak. Bırakın bir kaç gün yiyebildiği kadar yesin, iyileşince yeniden ihtiyacı olduğu kadar yemeye başlayacaktır, endişe etmeyin.

Bir yaştan sonra ise bebeğinizin kilosu bile aylarca aynı kalacak, yani yine tabak tabak yemesine gerek yok. Onun önceliği çekmeceleri karıştırmak ve etrafı dağıtmak; yani keşfetmek olacaktır.


Bunları unutmayın;

1-Bebeğinizi diğer bebekler ile kıyaslamayın, bebeğinizin kilosu yeterli; enerjisi, neşesi, keyfi yerinde ise buna odaklanın ve onun sosyal yönlerini besleyin.

2-Bebeğini iyi besleyemiyorsun diyen arkadaşlarınızı, komşularınızı boşverin, onun sağlıklı ve yeterli kiloya sahip olduğunu biliyorsanız olduğunuz gibi devam edin. Onu çok zorlamak ve ağlama krizlerine girmek yerine ona güzel bir hikaye kitabı okuyun.

3-Bebeğinizi çok sık beslemeye çalışmayın, durmadan ağzına bir iki lokma tıkıştırmayın. Bu lokmalar onun net bir açlık hissetmesini engelleyeceği için yemek zamanlarını vakit kaybı olarak görecektir.

4-Sabah kahvaltısında yağlı ve çok tok tutucu şeyler vermekten kaçının. Biz yetişkinler bile kahvaltı ile akşama kadar dayanabiliyoruz. Bebeğiniz de doyurucu bir kahvaltıdan sonra gün boyu planladığınız diğer 4 öğünü alamaz unutmayın!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder