28 Kasım 2015 Cumartesi

Bırakın Bebeğiniz Dokunarak Öğrensin!

Vücudumuzdaki en büyük organ cildimizdir. Cilt üzerinde reseptör denilen bir çok alıcı bulunur ve Bu reseptörler yolu ile dokunuğumuz nesnelerin dokularını algılarız.

Reseptörler yoğun olarak el ve ayak parmak uçlarında bulunuyor. Yeni doğan bebeklerde bu reseptörler henüz çok gelişmiş değil. Bu reseptörlerin gelişmesi için de bebeğinizin dokunması ve hissetmesi gerekiyor.























Bebeğinizin ellerindeki ve ayaklarındaki reseptörlerin artması ise beyin gelişimi ile direkt olarak ilgili. Bebeğiniz nesnelere dokundukça hem onların dokularını ve yapılarını hisseder hem de görerek boyut kavramını anlar. Bu da bebeğinizin ilerleyen dönemlerde daha kolay ve hızlı öğrenmesini sağlar.
  • 2 yaştan önce bebeklere televizyon izletilmemesinin temel nedeni de televizyonun düz bir ekran olması ve hangi nesnenin aslında ne büyüklükte olduğunu, yumuşak mı yoksa sert mi olduğunu ya da mesafelerin ne olduğunu anlayamamasından ileri gelir. Bebeğinizin zeka gelişimi için bebeğiniz bu nesneleri televizyondan görerek değil, yanındayken ve eline alarak, dokunarak öğrenmelidir.
  • Bu yüzden yeni doğan bebeğinize eldiven giydirmeyin, bırakın hissetsin, dokunsun. İlerleyen aylarda da nesnelere daha çok ilgi duyacak ve onları da öğrenmeye başlayacaktır.
  • Bebeğinizin öğrenmesi için farklı dokuları olan kumaşlara, duvara, yere, önündeki ekmeğe, ağaçlara, toprağa dokunmasına izin verin.
  • Bebeğinizin avuç içi reseptörlerinin gelişmesi için ona farklı kumaşlarla aşağıdaki gibi albümler hazırlayabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder