Amerikalı bir annenin süt pompasını iyi temizlememesi nedeni ile pompadan bulaşan bir bakteri bebeğinde beyin hasarı gelişmesine neden oldu. Bunun üzerine Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bir dizi direktif paylaşmış.
Eğer pompa kullanıyorsanız bazı temel hijyen kurallarına ekstra önem göstermek gerek, nitekim bebeğiniz için mucizevi bir besin kaynağı olan anne sütü, pompada kaldığında zararlı bakteriler için de güzel bir besin kaynağı olabilir, uzun süre temizlemeyen pompa üzerinde bakteriler çoğalabilir.
Hijyenik ve güvenli kalması için süt pompası nasıl temizlenmeli bakalım;
- Pompa ve pompaya ait aletleri kullanmadan önce ellerinizi sabunla yıkayın.
- Göğüs pompanızı her kullanımdan sonra sadece bu pompayı yıkamak için ayırdığınız bir kabın içinde sıcak su ve az miktarda bulaşık deterjanı kullanarak yıkayın. Pompa uygun bir malzemedense bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.
- Pompanızı yıkadığınız bulaşık süngeri de yeni aldığınız ve sadece pompanız için kullandığınız dedike bir sünger olsun.
- Elde sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkadığınız pompayı bol su ile deterjan kalıntısı olmayacak şekilde durulamaya dikkat edin.
- Pompa ve yıkadığınız diğer ekipmanları temiz bir havlu veya kağıt havlu üzerinde kurulayın.
- Kuruyan ekipmanınızı kilitli torba içinde tutabilirsiniz.
- Pompanızı yıkamak için kullandığınız kabı her yıkama işleminden sonra sıcak su ile yıkayıp duruladıktan sonra iyice kurulayın.
- 3 aydan küçük, prematüre veya herhangi bir hastalın nedeni ile bağışıklığı düşük olan bebekler için süt pompasını günde en az bir kez kaynayan su buharında sterilize etmek veya bulaşık makinesinde sıcak su derecesinde yıkamak gerekir. (Ekipmanınızı buharda bekletmeden ya da bulaşık makinesinde yıkamadan önce bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olup olmadığını kontrol edin. Plastik materyallerin altında görebileceğiniz fotoğraftaki işaret bulaşık makinesinde yıkamaya uygun işaretidir.
- Biberonunuz için de aynı temizleme kurallarını uygulayabilirsiniz.
Eğer şimdiye kadar bu direktifleri takip etmediyseniz paniğe kapılmayın veya suçlu hissetmeyin, nitekim beyin hasarı yaşayan bebek erken doğmuş ve bağışıklık sistemi zayıfmış ve yaşadığı enfeksiyon oldukça nadir görülen bir enfeksiyonmuş. Yine de tüm riskleri elimine etmek için dikkat etmekte fayda var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder