21 Mayıs 2015 Perşembe

1 Yaş Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

1 yaş, bebeklerin artık bir çok şeyi fark ettiği, etrafına olan ilgisinin arttığı, keşfermeye çok açık olduğu bir dönemdir.

Bebeğiniz bu dönemde ayaklanmaya da başladığından dolayı içindeki keşif merakı ile her zaman yeni şeyler görmek isteyecek, hatta evinizin her yerini karıştıracak ve beslenmeye ayıracağı vaktin uzamamasını isteyecektir.

Çevreye olan ilgisi ve merakı yanında, kilo alımı ve büyümesinin ilk aylardaki kadar hızlı olmamasıyla birlikte bebeğinizin yeme isteği azalabilir. Bu dönemde bebeğinizi besleme aralıklarınız çok sık olmamalı, mutlaka acıkmasını beklemelisiniz.

1 yaş sonrasında beslenmeyi etkileyen diğer faktörlerse diş çıkarması ve 2 yaş sendromu denilen aileyle zıtlaşma eğilimi olabilir.

Normal şartlarda 1 yaştan itibaren bebeğiniz artık yine az tuzlu olmak şartı ile sizin yiyip içtiklerinizden yemeye başlayabilir.

Artık yumurtanın beyazı, bal, zeytin gibi kahvaltılıkları, evde yaptığınız yemekleri ona verebilirsiniz. Bebeğiniz sizinle birlikte sofraya oturabilir ve kendi yeme becerilerini kazanabilmesi için ona izin vermeniz gerekir.



ÖNEMLİ: 1 yaştan sonra artık her şey verilmeye başlansa da hala verilmesi önerilmeyen bazı gıdalar vardır;

15 Mayıs 2015 Cuma

6 - 12 Ay Arası Beslenme Düzeni

Anneler ek gıdaya başladıklarında neyi ne zaman vereceklerini şaşırıyorlar kimi zaman. Bazen ek gıdaları çok verip sütü ihmal edebiliyorlar bazen de hangi gıdayı hangi öğünde vereceklerini şaşırıyorlar.

Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş olan beslenme tablosunu bu yüzden sizinle de paylaşmak istiyorum.

Ek gıdaya yeni başladıysanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ile ilgili Ek Gıda Dönemi ve Püf Noktalar isimli yazımı okumanızı tavsiye ederim. Sonrasında da öğünler ve beslenme tablosu için tekrar buraya dönebilirsiniz.

6 - 9 ay arasında bebeğinizin hala anne sütüne olan ihtiyacı devam ediyor. Ek gıdalara başladıktan sonra anne sütünü ihmal etmemeye çalışın. Bu dönemde sağlık bakanlığının önerisine göre günde en az 500 ml kadar anne sütü ya da devam sütü vermek gerekiyor. Ek gıdalar ise 2-3 çay bardağını geçmeyecek şekilde olmalı. Ek gıdalar 2 çay bardağını geçtiğinde karnı onlarla doyacağı için süt alımı azalabilir.

6 - 9 Ay Beslenme Tablosu

Sabah Kahvaltı:
100 ml anne sütü veya devam sütü içersine günaşırı dönüşümlü olarak yumurta sarısı ve peynir koyun. Tatlandırmak için 1 çay kaşığı pekmez ilave edebilirsiniz. Daha doyurucu olması içinse içersine biraz tam tahıllı ekmek içi ufalayabilirsiniz.

Not: Milupanın 8 tahıllı ballı isimli bir kaşık maması var. Devam sütü ya da anne sütünün içine konarak hazırlanıyor. Ekmek içi yerine bu da kullanılabilir.

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Bebeğiniz İçin Bezelye Yemeği Nasıl Yapılır? (+6 Ay)




Hem lezzetli, hem lif oranı yüksek ve bol vitaminli mineralli olan bezelyenin tam da mevsimi hanımlar.

Sebze yemeyi sevmeyen çocuklarınız veya sebzeye alıştırmaya çalıştırdığınız bebeğiniz için mevsimi geçmeden bol bol bezelye pişirmeyi ihmal etmeyin. 

Posa oranı yüksek olduğu için bezelye, faydalı olduğu kadar da tok tutucu bir sebzedir. Kabızlığa da iyi gelir. Bezelye yüksek oranda B1 vitamini ihtiva eder ve kansızlığa iyi gelir.

Tarifi bir yaşından büyük bebekleriniz için hazırlıyorsanız bezelye tanelerini ezmeyin, böylelikle hem tatlı hemde sevimli küçük yeşil topları bebeğiniz çok sevecektir :) Ayrıca bir yaş üstü bebekler için yemeğe salça ve az miktarda tuz da ilave edebilirsiniz.

Ek gıdaya yeni başlayan bebeğiniz içinse tarifi blenderdan geçirebilirsiniz.

Malzemeler:


Bir avuç bezelye
Yarım havuç
Yarım patates
Bir baş soğanın çeyreği
Yarım domates.

Yapılışı:

Havuç ve patatesi minik küpler şeklinde doğrayın. Eğer yemeği blenderdan geçirecekseniz rendeleyerek de kullanabilirsiniz. Bu sayede daha kolay da pişecektir. Aynı şekilde domates ve soğanı da rendeden geçirerek kullanabilirsiniz. 

Rendelemiş olduğunuz soğan, domates, havuç, patates ve bezelyeleri küçük bir tencere içersine alın üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin ve ocağa alın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve bir süre daha pişirin. İster çorba kıvamında sulu isterseniz de daha koyu püre kıvamında hazırlayabilirsiniz. 

Yemeğiniz piştikten sonra arzu ederseniz 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave edin ve püre haline getirerek bebeğinize afiyetle yedirin :)

Zaman zaman bezelyeyi tek başına haşlayıp püre haline getirerek de kullanabilirsiniz.

Dilerseniz zaman zaman tarifimize bir ceviz büyüklüğünde iki kez çekilmiş yağsız kıyma da ekleyerek çok daha besleyici bir hale getirebilirsiniz.




Not:Bebeğinize haftada 3 gün kadar 1 ceviz büğüklüğünde kırmızı et vererek demir ihtiyacını önemli oranda destekleyebilirsiniz.



Afiyet olsun :)






12 Mayıs 2015 Salı

Kıymalı Ispanak Tarifi

Ispanak gibi yeşil sebzeler, bol miktarda antioksidan ihtiva ederler. Antioksidanlar özellikle tümör türleri oluşumunu engelleyici olarak bilinirler. Bu yüzden ıspanak, brokoli, semizotu, marul gibi yeşil yapraklı sebzelere beslenmede yer vermek çok önemlidir.

Bebeğiniz için kıymasız olarak ıspanak yemeğini 6. aydan itibaren verebilirsiniz. Kırmızı et 7. ay dolduktan sonra başlandığı için vereceğim tarifi 7. aydan büyük bebekleriniz için hazırlayabilirsiniz.

Bebeğinizin kabızlık gibi bir problemi varsa yine vereceğim tarif kabızlığının giderilmesinde etkili olacaktır.

Malzemeler:

Çeyrek demet  ıspanak
Yarım çay bardağı bulgur
Bir ceviz büyüklüğünde yağsız kıyma
Yarım domates
Bir orta boy soğanın dörtte biri

Yapılışı:

Ispanak çok kumlu bir sebze olduğu için yıkama kısmına çok önem göstermek gerekiyor. Ispanakları yıkarken tek tek akan su altında yıkamanızı öneririm çünkü geniş bir kaptaki suya daldırıp çekerken aslında kumların bir kısmı da ıspanakla birlikte geri gelir. Bu yüzden her türlü yeşilliği akan su altında yıkayalım.

Yıkadığımız ıspanakları ince ince kıyalım. Kıydığımız ıspanağı, bulguru, küçük küçük doğradığımız soğan ve domatesi küçük bir tencereye alıp üzerini bir iki parmak geçecek kadar içme suyu koyalım.

Bebeğinizin yemeklerini hazırlarken kavurma işlemi yapmayın. Protein ve karbonhidratça zengin gıdalar susuz ortamda fazla ısındıklarında akrilamid denilen zararlı bileşenler oluşmaktadır.

Yemeğiniz kaynadığında altını kısın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Suyu azalırsa az miktarda kaynar su ilave edebilirsiniz.

Bulgur yeterince piştikten sonra ocağın altını kapatın ve yemeğe 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave edin.Yemeği blenderdan geçirerek afiyetle yedirebilirsiniz.

Not: Bebeğiniz için demir bakımından zengin yemekler hazırladığınızda yanında yoğurt vermeyin. Yoğurt içindeki kalsiyum demir emilimini azaltır.


11 Mayıs 2015 Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar

Nasıl da üzülür anneler minik bebekleri hastalanırsa, sonrasında gelen şurup seansları, huzursuz ve iştahsız bebekler annelerin kabusu haline gelir.

Elbet ufak tefek rahatsızlıklar geçirerek kuvvetlenecek ve büyüyecek yavrularımız ama Allah hepsine sağlık versin..

Siz de bebeğinizi hastalıklardan korumak için iyi besleyin. Aşağıda bahsedeceğim gıdalar çeşitli fonksiyonel özellikleriyle bağışıklığın kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır.

Dikkat: Gıdaları beğinizin ayına uygun olarak seçmelisiniz. Ayına göre bebeğinize verebileceğiniz gıdaları şuradan inceleyebilirsiniz.


Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan sebze ve meyveler;

Sarımsak :  Hem içindeki oligosakkaritlerle prebiyotik etkiye, hem de antibiyotik etkiye sahip bir besin olduğu için  bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Çiğ sarımsak  gaz problemlerine yol açabileceği için sebze pürelerinin, sebze çorbalarının içine haşlanırken bir diş sarımsak eklenebilir. Ayırca sarımsak, içeriğinde selenyum, çinko, fosfor gibi mineralleriyle de zengin bir besindir.(9. ay)

10 Mayıs 2015 Pazar

Devam Sütü İle Muhallebi Yapılışı

Bebeğiniz için besin değeri yüksek bir muhallebi hazırlamaya ne dersiniz?

Tarifini vereceğim muhallebi hem besleyici bir ara öğün hem de devam sütünü biberon ile bir türlü veremeyen anneler için güzel bir çözüm. 

Tarife geçmeden önce devam sütünden bahsetmek istiyorum. Kullanmayan anneler karışabiliyor bazen. Toz olana genelde mama dediğimiz için, sadece 1 yaş üstü sıvı sütler devam sütü sanılabiliyor. Formül sütlerin 6. aydan sonra verilen 2 numaraları devam sütü olarak adlandırılır. Genelde tozdur ve biberonda hazırlanır.

Tarifimize geçelim;

Malzemelerimiz:  

Devam sütü (Formül mama)
1 tatlı kaşığı pirinç unu
İçme suyu

Yapılışı:

100 ml (1 çay bardağı) kadar oda sıcaklığında içme suyu içersine 1 tatlı kaşığı pirinç unu katarak kısık ateşte kıvam alana kadar pişirelim. Çok koyu bir kıvamı olmuyor, istediğimiz kıvam hafif cıvıktır. Muhallebimiz piştikten sonra ocaktan alarak biraz ılımasını bekleyelim ve ılıyınca içine 2 ölçek toz devam sütü katarak karıştıralım.

Dilerseniz hazırladığınız muhallebiye tatlandırmak için 1 çay kaşığı kadar pekmez veya bebeğinizin sevdiği bir meyvenin püresinden ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun :)



8 Mayıs 2015 Cuma

Bebek Beslenmesinde Doğru Bilinen Yanlışlar - 1

Geleneksellikle modernlik arasında gelip geden bir toplumumuz var. Bebeğimiz için her şeyin en iyisini istiyoruz.

Her ne kadar gelişmeler takip edilse de, bebek beslenmesindeki yeniliklerle geleneksel yöntemler arasında sıkışıp kalınıyor ve kimi zaman yapılan yanlışlardan haberdar dahi olunamıyor.

Bu yazımda annelerin çok faydalı bildiği ama bilimsel olarak değerlendirdiğimiz zaman aslında o kadar da faydalı olmayan bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum.

1.Kemik Suyuna Çorba

Listemizin başını tabiki kemik suyu ve kemik suyuna yapılan çorbalar alıyor. Nereden kalma bir alışkanlık ve inanış bilemiyorum ama kemik suyunun çok faydalı, vitaminli olduğu hatta kemikleri güçlendirdiği bile düşünülüyor.

Halbuki yapılan araştırmalar gösteriyor ki kemikten veya etten suya çok az miktarda bir vitamin-mineral geçişi oluyor. Bunun aksine kemikten suya geçen daha çok yağ geçişi oluyor. Bu yağlı ve lezzetli su ile beslenen bebeklerin ise damak tadı bu yönde gelişiyor.

Kemik suyu vermektense yağsız etin kendisini iki kez çekilmiş kıyma şeklinde çorbalarına katarak verin.



2.Meyve Suyu

Evde sıktığımız meyvesuyunu hep çok sağlıklı bildik. Bol bol içtik, sıkıp çocuklarımıza verdik, hatta bebeklerimizin ilk ek gıdası yaptık.

Meyvelerin sularını sıktığımızda posasını ayırıyoruz geriye bol şekerli bir su kalmış oluyor. Bu su da C vitamini fazla olabilir ama bebeğiniz C vitaminini zaten anne sütü ya da formül sütten alabiliyor. Bu durumda meyve suyu bebeğiniz için besin değeri az ama kalorisi yüksek bir aburcubur olmaktan öteye gitmiyor.

Meyveyi sıkmadan tükettiğimizde az miktarı yetiyor, ama çok daha fazla miktarda meyvenin suyunu bir seferde tüketebiliyoruz. Bu da hem biz hem de bebeğimiz için gereksiz bir kalori olmuş oluyor. Üstelik bebeğinize meyve suyu verdiğinizde iştahının kapanmasına neden olur, vereceğiniz daha faydalı şeyleri alamaz.



3.Pirinç Unu - Nişastadan Yapılan Muhallebiler

Pirinç unu kısmen kolay sindirildiği için ek gıda geçişinde ilk verilen gıdalardan... Gelin görün ki bir bebek 2 yaşına kadar beyin gelişiminin büyük bir kısmını tamamlar ve bu dönemde ne kadar doğru beslerseniz ileride de o kadar sağlıklı olur ve pirinç unu bebeğinizin kompleks besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte değildir.

Bebekler bir yetişkinden 6 kat fazla besine ihtiyaç duyar. Pirinç unu veya nişastadan yapılan muhallebiler kalorisi yüksek fakat besin değeri az gıdalardır ve kof şişmanlığa neden olurlar.



4.Yemek Suları

Bazen anneler ek gıdaya kendi yedikleri yemeklerin suları ile başlayabiliyor. Bebeğinize yemek sularından vermemek gerektiğinin iki sebebi var:

Birincisi; kendimiz için hazırladığımız yemeklerde tuz, salça, baharat gibi bebekler için uygun olmayan bir çok içerik mevcut. İkincisi ise; tuz, salça, baharat koymasak bile yemeğin suyuna geçen vitamin ve mineraller bebeğinize yetmez. Bebeğinize özel hazırladığınız yemeklerin suyunu posasını hep beraber yedirin.





7 Mayıs 2015 Perşembe

Biri Omega-3 mü Dedi? Sebzeli Somon

Somon omega 3 yağ asidi oranı en yüksek olan balıklardan.. Soğuk denizlerde yaşadığı için bol bol yağlanıyor ve annelerin de ilk tercihi oluyor.

Bebeğinize ilk kez balık verecekseniz önce tadımlık miktarlarla başlayın. Öğle öğününde küçük bir miktar tattırın herhangi bir alerji gözlemlemezseniz balık vermeye devam edebilirsiniz.

Hatırlatma: Tarif içersindeki bileşenlerden herhangi birini ilk kez deneyecekseniz tarifi öğle öğününde deneyin ve 3 gün kuralını uygulayın. Böylece bu ürüne herhangi bir alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.


Sebzeli somon için malzemelerimiz:


  • Bir fileto Norveç somonu
  • Yarım havuç
  • Yarım patates
  • Yarım kabak
  • Tercihe göre az soğan






Hazırlanışı:

Temizleyerek rendelediğiniz sebzeler ile küçük küçük doğradığınız somonu küçük bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar ılık su ilave edin. Çorbanız kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişirmeye devam edin.

Piştikten sonra yemeğinize 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1-2 damla limon ilave edebilirsiniz.

Bebeğiniz 8 aydan büyük olduğu için artık yediklerini blenderdan geçirmek yerine çatalla ezerek vermeyi deneyin, kabul etmiyorsa parçacıkları biraz daha küçültün. Hazır olmadığını düşünüyorsanız blenderdan da geçirebilirsiniz.

Afiyet olsun :)

6 Mayıs 2015 Çarşamba

Cam Rende Vitamin Kaybına Çözüm Olur Mu?

Bıçak vitaminleri öldürür, cam rende kullanın, seramik bıçak kullanın gibi şeyleri hepimiz duyuyoruz ve artık neredeyse bütün anneler, bebeklerine meyve püresi hazırlarken cam rende kullanıyor.

Peki cam rende vitamin kaybına gerçekten çözüm mü?

Bakalım;


Vitaminlerde kayıplara neden olan faktörler:

•Oksidasyon
•Isı uygulaması
•Isı uygulaması
•Metallerin katalitik etkisi
•pH
•Enzim aktivitesi
•Nem
•Işık veya iyonize radyasyon
•Bu faktörlerin çeşitli kombinasyonları

Bıçak veya metal değdiğinde vitaminler kaybolur mu? Hangi vitaminler kaybolur?

Tokofereoller ( E vitamini ) oksijene, ağır  metal tuzlarına ve ağartma ajanlarına karşı duyarlıdır.

Bakır gibi metal iyonları Tiamin (B1 bitamini) parçalanma reaksiyonlarını katalizler.

Askorbik asit ( C vitamini )gıda işleme  yöntemlerine en duyarlı vitamindir. Kolaylıkla okside olur.
Ortamda metal iyonlarının bulunması oksidasyonu hızlandırır. Gıda işleme sırasında C vitamininde oluşan kayıp gıdanın oksijene maruz kalan yüzey alanı ile ilişkilidir.

Vitaminlerde meydana gelen kayıplar çoğunlukla suya geçme, termal yıkım ve oksidasyon nedeniyle meydana gelmektedir. Metaller vitamin parçalanmasına katalitik etki gösterirler.
(Kaynak: Prof. Dr. Sibel Karakaya - Gıda işlemenin Vitaminler Üzerine Etkisi)

Vitaminlerin metallerden hangi yollarla etkilendiği yukarıda açıklandığı gibidir. Görüyoruz ki bu etkilenme metal tuzları veya ortamda bulunan metal iyonlarının etkileşime girmesi ile ilgilidir.Yani metal bıçağın vitaminleri öldürmesindeki asıl neden aslında metal olması değil. Metal bıçak kullanımında serbest halde metal iyonları veya tuzları söz konusu olmadığından vitamin kaybına neden olan etken burada bıçağın metal malzemesi olamaz.

Dilimleme ve doğrama işlemi ile taze meyve ve sebzelerin yüzey alanları dolayısıyla ve hava ile temasları artar ne kadar küçük doğrarsanız o kadar çok hava ile temas eder ve vitamin kayıpları oksidasyon yolu ile gerçekleşmiş olur. İster elinizle parçalayın ister bıçakla... Özellikle A, D, E, B1 ve C vitaminlerinin oksidasyona karşı stabiliteleri azdır.

5 Mayıs 2015 Salı

Bol Vitaminli Brokoli Çorbası (6. Aydan İtibaren)

Brokoli özellikle son yıllarda Türkiye'de oldukça popüler olan ve bu popülaritesini koruyan hem lezzetli hem de çok faydalı bir sebze.

Brokoli zengin vitamin mineral içeriğine sahip bol lifli bir sebze üstelik kabızlık gibi durumlarda da etkili oluyor. Çiğ veya az tüketmek çocuklar ve yetişkinler için daha faydalı ancak ek gıda döneminde 6. aydan itibaren kullanılabilen brokoliyi, bebeğinize hazırlarken az pişirirseniz hem istediğiniz püre kıvamını elde edemezsiniz hem de gaz yapabilir.


Tarifini vereceğim lezzetli çorbayı 6. aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz.

Hatırlatma: Tarif içersindeki bileşenlerden herhangi birini ilk kez deneyecekseniz tarifi öğle öğününde deneyin ve 3 gün kuralını uygulayın. Böylece bu ürüne herhangi bir alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Malzemeler:

200 g brokoli
Yarım patates
Yarım havuç
Zeytinyağı
Arzu edilirse 1 tatlı  kaşığı pirinç veya irmik

Hazırlanışı:

Bütün malzemeleri küçükçe doğrayarak küçük bir tencere içine alın. Üzerini geçecek kadar içme suyu ilave edin ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorba piştikten ve ılıdıktan sonra içersine 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave edin.

Hazırladığınız bebek yemeklerini taze olarak gün içersinde kullanın. Bu yüzden özellikle tarifleri küçük porsiyonlar halinde veriyorum.

Afiyet olsun :)

Demir Deposu Kıymalı Yeşil Mercimek Çorbası ( 8 Aydan Sonra )

Kıymalı yeşil mercimek çorbası, ek gıda döneminde
Toprak'ın en sevdiği çorbalardan biriydi. Bu bol vitaminli mineralli çorbanın tarifini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Özellikle de kansızlık gibi bir probleminiz varsa bu çorba tam bir demir deposu :)

Yeşil mercimek gaz yapabileceğinden dolayı bu çorbayı 8-9 aylık bebeğiniz için hazırlamanızı öneririm.


                                                                                                  
Malzemeler:


  • Yarım çay bardağı yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 1 ceviz büyüklüğünde iki kez çekilmiş yağsız kıyma
  • 1 küçük domates
  • Yarım soğan



Hatırlatma: Tarif içersindeki bileşenlerden herhangi birini ilk kez deneyecekseniz tarifi öğle öğününde deneyin ve 3 gün kuralını uygulayın. Böylece bu ürüne herhangi bir alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Hazırlanışı:

Yeşil mercimekleri önceden yıkayarak kaynar su içersinde en az yarım saat bekletin. Bebek yemeği yapıyor olduğumuz için bu tarifte malzemeleri kavurma işlemi yapmıyoruz. Domates ve soğanı kabuklarını  soyarak küçük küçük doğradıktan sonra tüm malzemeleri küçük bir tencereye alın ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.

Yemeğiniz piştikten sonra bebeğiniz kıymaları yutamıyorsa hafif blenderdan geçirebilirsiniz.

Not:Bebeğiniz için hazırladığınız yemeklere 1 yaşından önce tuz, salça, baharat katmamalısınız. Ona özel sade yalın yemekler yapmalısınız. Pişirdiğiniz yemekleri gün içersinde tüketmenizi öneririm, bu yüzden küçük miktarlarda hazırlamanız önemli.

Afiyet olsun :)





Uyku Eğitimi - Ağlatma Yöntemi Nedir?


Bebeği hemen almayın, bırakın ağlasın, kucağa alışmasın, kendiliğinden uyur gibi önerileri bir çok kez duymuşsunuzdur. Peki  bu öneriler gerçekten işe yarıyor mu, bebeği saatlerce yalnız bırakmak mı gerekiyor? Öyle değilse nasıl bir yol izlemek gerekiyor? 

Bu yazımda genel olarak ağlatma yöntemi altında olan bir çok metottan biri olan Ferber Yönteminden bahsedeceğim. 
Bebeğinize kendi kendine uyuma alışkanlığını kazandırmak hem sizin rahatlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından çok faydalı olacaktır. Nitekim 7 – 8. Aydan sonra artık gece beslenmesi önerilmez, bebeğin gece deliksiz; kaliteli bir uyku uyuması gerekir.
Ağlatma yöntemi basitçe; bebeğinizi rahatlatmadan önce belli periyotlarda belli süre boyunca ağlamasına izin verin demek oluyor.
Ağlatma yöntemine göre bir bebeğin kendi kendine uyuyabilmesi diğer yetenekler gibi bir yetenektir. Bebeğinize bu fırsatı verdiğiniz zaman bu yeteneğini geliştirebilecektir.
Pediatrist Richard Ferber’in Çocuklarda Uyku Sorunları ve Çözümleri  isimli kitabında açıkladığı Ferber Yöntemini denemek istiyorum diyorsanız buyurun;
Öncelikle, bebeğinizin gece boyu uyumaya psikolojik ve duygusal olarak hazır hissettiği zamanı beklemelisiniz. 6. ay civarı bu yöntemi uygulamak için uygundur. Ferber bu yöntemi uygulamak için kesin bir zaman aralığı vermiyor, burada önemli olan bebeğin buna hazır olması.
Bebeğinizin buna hazır olduğunu düşünüyorsanız denemeye başlayabilirsiniz ama bebeğiniz çok fazla direniyorsa bir kaç hafta bekleyip tekrar denemekte fayda var.
1. Adım
Bebeğiniz uykulu fakat hala uyanıkken onu beşiğine koyun.

4 Mayıs 2015 Pazartesi

Bebeğinize Nasıl Balık Verebilirsiniz?

Annelerin en çok sorulardan biri de balığı ne zaman ve nasıl verebilecekleri..  Balık özellikle bebeklerde beyin ve göz gelişiminde çok önemli rolü olan omega 3 yağ asitlerinin en önemli kaynağı.

Esansiyel yani dışarıdan yiyeceklerle alınması zorunlu olan omega 3 yağ asidi aynı zamanda kalp damar hastalıkları, depresyon, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon gibi bir çok rahatsızlığa da iyi geldiği biliniyor.

Bebeğiniz 8. ayını doldurduktan sonra ona balık vermeye başlayabilirsiniz. Balık sezonu açıldığında taze balık bulmak çok kolay ancak sezon dışında da dondurulmuş balık kullanabilirsiniz. Konserve yiyecekler bebek beslenmesinde önerilmez bu yüzden konserve ton balığı gibi ürünleri bebeğinize vermekten kaçınmalısınız.

Bebeğinize haftada 2 gün kadar 2'şer ceviz büyüklüğünde verdiğiniz balık ile omega 3 ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Bebeğiniz için balık pişirirken dikkat etmeniz gereken özellikle az suda buğulama şeklinde pişirmektir. Balığı mevsim sebzeleri ile de haşlayıp püre haline getirerek bebeğinize çok faydalı ve lezzetli bir öğle öğünü hazırlayabilirsiniz.

Bebeğinize Hangi Balıkları Verebilirsiniz?

Bebeğinize özellikle taze olması için mevsime özel balık kullanmalısınız. Mevsimlere özel balıklara şuradan bakabilirsiniz.

Özellikle son zamanlarda artan çevre kirliliğinden dolayı dip balıklarında  ağır metal olma riski var bu yüzden daha az yağlı olsalar da yüzey balıklarını tercih etmek daha güvenli olacaktır.

Dip Balıkları:Mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbun, kalkan
Yüzey Balıkları:Hamsi, istavrit, uskumru, palamut 

Sebzeli Somon Tarifi